Sibirya’nın kuzeybatısındaki Yamal Yarımadası’nda 80 metre genişliğinde dev bir krater belirdi. Rus hükümeti derinliği henüz bilinmeyen çukurun araştırılması için bölgeye araştırmacılar gönderdi.
Siberian Times internet haber sitesine göre, bilim insanlarının ortaya attığı ilk düşünce çukurun bir meteorun çarpmasıyla oluşmuş olabileceği. Derinliği bilinmeyen çukurun aynı zamanda bir yeraltı patlaması veya çöken kayalar nedeniyle ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor.
UFO meraklılarıysa devasa çukuru, dünya dışı akıllı varlıkların gezegenimizi ziyaret ettiklerine dair bir kanıt olarak görüyor.
Dev çukurun belirdiği Yamal, ‘dünyanın sonu’ anlamına geliyor. Sibirya’nın en uzak bölgelerinden biri olan Yamal, Arktik Okyanusu’na bakıyor. Yamal aynı zamanda Rusya’nın en büyük doğalgaz rezervine sahip olan bölge. Esrarengiz çukur bölgenin en büyük doğalgaz alanı Bonavenkovo’dan 32 km mesafede ortaya çıktı.
Zvezda Televizyonu’nun haberine göre, çukurun kenarlarındaki kara alanlar, bir ‘ısı süreci’ yaşandığına işaret ediyor. Rus basını, Rus Bilim
Akademisi ve Arktik Araştırma Merkezi’nden bilim insanlarının çukurun etrafından örnek toplayacağını duyurdu.
Yetkililer meteor çarpmasını düşük bir olasılık olarak kabul ederken, Arktik -Altı Bilimsel Araştırma Merkezi’nden Anna Kurçatova sebebin küresel ısınma olabileceğini ifade etti.
Kurçatova son 10 bin yıldır derinliklerde kumla karışarak buza yayılan gazların, zamanla su ve tuzla birleşerek patlamaya neden olduğunu öne sürdü. Gelecekte yaşanacak patlamalar bölgedeki doğalgaz boru hatlarını tehdit edebilir.
Kaynak: Al Jazeera
Bu da RT’nin yorumu;
Sibirya’nın en ırak bölgelerinden birinde dev bir çukur keşfedildi. Dünyanın sonu adı da verilen bölgede bilim adamlarından oluşan bir ekspedisyon ekibi incelemeye başladı. Rusya’nın en kuzey bölgelerinden biri olan bölge Grönland’a oldukça yakın. Dipsiz kuyu 80 metre genişliğinde ve muhtemelen sıra dışı bir termal bir olay nedeniyle oluştu. Kraterin 2 yıl öncesinde oluştuğu düşünülse de nasıl oluştuğu bilinmiyor. Rusya Afet Bakanlığı ve ve Rusya Bilimler Akademisi’nden yetkiler MI-8 helikopterleriyle yola çıkarak çukurdan olabildiğince su-hava ve toprak numunesi toplamaya çalışacak. Bovanenkovo gaz bölgesine 30 km uzakta olan olan krater Rusya’nın kritik petrol ve gaz yatakları (Yamalo-Nenets Autonomous Okrug) oldukça yakın. 700 km’lik alan boyunca permafrost adı verilen donmuş toprak bölge arkeolojik açıdan büyük önem taşıyor. Çünkü bu bölgede tüylü mamut iskeletleri bulundu . Bölgede bu kadar büyük bir çukurun açılmasına neyin ne olduğuna ilişkin UFO’lardan başka varlıklara kadar pek çok gülünç iddia olsa da bu bölede tuz ve gaz karışımından dolayı global ısınma kaynaklı bir yer altı patlamasının muhtemel olduğu düşünülüyor. Ayrıca kraterin etrafındaki toprağın bu şekilde fırladığı da düşünülüyor. Afet Bakanlığı’nın konuşmacısı, “kesinlikle bu meteor değil. Henüz detay yok,” diyor. Teoriye göre yer altı gazları yandı ve patladı. Global ısınma ile permafrost erimeye başladı ve büyük oranlarda doğal gaz salındı bu aynı şişe kapağını açılması gibi bir etki gösterdi. Yamal bölgesindeki araştırmanın sonucu bilim insanları tarafından verilene kadar kesin bir şey söylemek mümkün değil gibi gözüküyor.