Türk ve Moğol bilim adamları, Türkiye’nin doğusunda, Cengiz Han’ın torunu Hülagü Han tarafından yaptırıldığına inandıkları uzun süredir kayıp bir Han sarayının kalıntılarını bulmuş olabilirler. Hülagü Han, MS 1260’larda kısa ömürlü İlhanlı devletinin hükümdarıydı.
WordsSideKick.com’da yer alan bir haberde, Van İlinin Çaldıran yakınlarındaki kazı alanında çalışan arkeologların, 1260-1265 yılları arasında inşa edilmiş tarihi belgeli Han sarayını muhtemelen bulduklarını belirtti.
Türk Hülagü Han Sarayı ve İlhanlı Devleti
Hülagü Han (1256-1265 hükümdarlığı), 1258’de Bağdat’ın şehrin çoğunu ve zengin tarihi mirasını yok eden acımasızca yağmalanmasıyla ünlüdür. Han’ın şehre olan gazabı, İslam Altın Çağı’ndan (8. yüzyıldan itibaren) matematik, astronomi, fizik, felsefe üzerine sayısız el yazması ve kitap içeren Bağdat Büyük Kütüphanesi’nin yıkılmasıyla sonuçlandı. Bağdat’ın yağmalanmasının ardından şehrin lideri Halife El-Musta’sim Billah idam edildi.
Araştırmacılar Doğu Türkiye’deki Antik Urartu Kalesi’ni Keşfediyor
Türkiye’nin Van ilindeki 3.000 yıllık kalıntılarda uzun süredir saklı olan Demir Çağı kalesi ortaya çıktı.
İlhanlı (tam anlamıyla bağımlı hanlık veya devlet anlamına gelir) devleti 1220’lerde ortaya çıktı ve Tolui Han’ın oğlu Hülagu Han, 1251’den itibaren İlhanlı’nın ilk yüksek hükümdarı olarak görev yaptı. Merkezi İran’da olan zirve İlhanlı devleti, günümüzün topraklarını içeriyordu. Irak, Tacikistan, Türkiye ve Pakistan. İlhanlı devleti uzun sürmedi ve 1330’larda Kara Veba’nın yıkımı sırasında dağıldı.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.