“Türkler Anadolu’ya ne zaman geldi?” sorusuna, bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış bulgularla, dünya tarihini yeniden yazdıracak bir cevap veriyor.
“Tarihi Yeniden Yazdıracak Belgesel: Damgaların Göçü, TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nın ezberleri bozduracak projesi DAMGALARIN GÖÇÜ, dünya gösterimi ile TRT Belgesel ekranlarında. Damgaların Göçü, “Türkler Anadolu’ya ne zaman geldi?” sorusuna, bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış bulgularla, dünya tarihini yeniden yazdıracak bir cevap veriyor. Alanında son derece yetkin danışman grubu eşliğinde Ankara civarında yürütülen çalışma, yaklaşık iki yıl boyunca tüm ayrıntıları ile kayıt altına alındı”.
Yıllardır “Taştaki Türkler”in izini süren Yapımcı – Yönetmen Servet Somuncuoğlu, Anadolu arkeolojisinin en önemli keşiflerinden biri olan “Damgaların Göçü” belgeseli ile yine taşlardaki Türk izlerini ekrana taşıdı. İki yıl süren araştırmalardan sonra belgesel için motor diyen ekip, Ankara – Güdül Salihler ve Adalıkuzu Köyleri kırsalında çekimleri gerçekleştirdi. Belgesel, günlerce dağda kalınarak çekildi. Düdük dağının doğu yamaçlarında yer alan ve sayıları binden fazla olan eski Türk mezar geleneğine uygun yapılmış kurganlar, binlerce kaya resminin yer aldığı arkeolojik alan bu belgeselle ilk olarak kamuoyu ile buluşuyor. Küçük bir bilgiden hareket eden Somuncuoğlu, Cemil Söylemezoğlu ile iki yıl süren saha çalışmalarının ardından Anadolu arkeolojisinin en önemli keşiflerinden birine, Atlas Dergisi 2011 Ocak sayısı ve TRT Belgesel Kanalı ile imza atıyor.
Çekim ekibinde Sinan Yaka, Ahmet Veysel Baban, Cengiz Karadeniz, Kamber Koytaviloğlu vardı. Belgeselin kurgusunu Şerife Erdoğan ve Kartal Uzun gerçekleştirdi. Seslendirmesini Harun Yöndem’in yaptığı belgeselin müziklerini ise Cengiz Özkan ve Engin Aslan hazırladı.
Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, Doç. Dr. S. Yücel Şenyurt, Doç. Dr. İsmail Doğan, Dr. Mustafa Aksoy, Dr. Cengiz Saltaoğlu, Öğr. Gör. Atakan Akçay, Arkeolog Yunus Ekim, Tarık Emre ve yerel rehber olarak Cemil Söylemezoğlu danışman olarak katkıda bulundular.