İkinci Göbeklitepe: Karahantepe

İzlenme

Şanlıurfa’da Göbeklitepe’nin ikizi olarak adlandırılan Karahantepe’nin keşfi Dünya’da olay yarattı. Ancak Urfalılar’ın bölgeyi koruyamadığı belirtiliyor.

T-Shaped-Pillars-at-Karahan-Tepe

10 BİN 500 YAŞINDA
İngiltere’den havayoluyla Şanlıurfa’ya gelen ünlü arkeolog Andrew Collins ses getirecek bir keşifte bulundu. Göbeklitepe’nin 10 bin 500 yıllık ikizini bulan Collins, yıkılan ve kırılan tarihi eserler arasında araştırmasını sürdürdü. İncelemeler sonrası bölge halkının insanlık tarihine daha fazla sahip çıkması istendi.

YAĞMURLA GÜNYÜZÜNE ÇIKAN TARİH
12.000 yaşındaki Göbeklitepe’nin ikizi 10 bin 500 yıllık tarihe sahip Karahantepe’nin keşfi bilim çevrelerince heyecan yarattı. Harran İlçesi’nin kuzeyinde bulunan Keçili Köyü’ne yakın mesafedeki tarihi kalıntılar zamanla yağan yağmurlar sonrası günyüzüne çıkmış. Üzerinde tarım yapılamayan tepenin kasıtlı olarak tıpkı Göbeklitepe’deki gibi toprakla üzeri örtüldüğü tahmin ediliyor.

BİTMEYEN ANIT: KARAHANTEPE

pillar-Karahan-Tepe
“T” şeklindeki taşların açıkça farkedildiği alanın Göbeklitepe’yle aynı kültürden geldiği belirtiliyor. Çok sayıda kaçak kazının da yapıldığı anlaşılan bölgede bazı taşların ise tahrip edildiği görülüyor.

Tarih öncesi neolitik dönemden kalma bölge; arkeologlarca yapılan araştırma sonrası “Unfinished Monolith” yani “Bitmeyen Anıt” olarak adlandırıldı. Karahantepe’nin inşaa süreci devam ederken bilinmeyen bir şekilde üstü kapatılarak eksik bırakıldığı kaydediliyor.

Cup-marks

BÖLGE YETERİNCE KORUNMUYOR
Harran İlçesi sınırlarında bulunan tarihi keşfin Göbeklitepe’yle birlikte açığa çıkarılması halinde Dünya’nın en çok ziyaret edilen bölgesi olacağı ileri sürülüyor. Ancak bölgedeki tahribatın devam etmesi ve kaçak kazılar eserlerin geleceğini ciddi şekilde tehdit ediyor.